Unde este Allah?

Status
Not open for further replies.

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Allah, cel Slavit, S-a descris pe Sine insusi in cartea Sa si prin cuvintele Mesagerului Sau (sallallaahu 'alayhi wa sallam) ca fiind Sublim, Suprem si Grandios. Qur'aan-ul contine foarte multe dovezi referitoare la maretia lui Allah.

Ahlus-Sunnah wal-Jama'ah crede si confirma toate atributele lui Allah fara a le distorsiona intelesul: Allah este deasupra celor sapte ceruri ale Sale, deasupra 'Arsh-ului Sau (‘Arsh = tron), este separat de toate creaturile Sale, iar creaturile Sale sint separate de El.

Acest discurs va furniza dovezile scripturale care se refera la maretia lui Allah, grandoare ce reprezinta o parte indivizibila a aptitudinii inerente de a-L cunoaste pe Allah, inzestrare pe care Allah a oferit-o omenirii.

In pofida faptului ca aqeedah maretiei lui Allah este o parte a cunostintelor innascute ale omului si nu poate fi supusa unei argumentatii ipotetice sau filosofice, exista o serie de secte deviante care isi urmeaza capriciile si neaga acest fapt intuitiv si atit de evident. Acesta este motivul pentru care au deformat dovezile scripturale si au manipulate textele astfel incit acestea sa para a fi in acord cu argumentele lor deviate.

Toate atributele divine sint conectate intrinsec cu atributele maretiei divine. Astfel, acceptarea sau respingerea lor trebuie sa fie bazata pe acceptarea sau respingerea Maretiei lui Allah. Oricine cred ca Allah este deasupra tronului Sau - 'Arsh – si este separat de creaturile sale, va crede si in celelalte attribute ale lui Allah, precum si in faptul ca inaltimile se supun vointei Sale, si ca El este marele stapinitor al lumilor. Allah face ce vrea El si isi exercita puterea potrivit dorintelor sale. Slavit fie El!

Allah Preinaltul comanda credinciosilor lui sa caute raspunsul disputelor lor in cartea Sa sau in Sunnah Mesagerului sau (Salallhu alehi wa salam), care spunea: "Si cand orice difera intre voi, cautati raspunsul la Allah si la Mesagerul Sau, daca credeti in Allah si in ziua de apoi. Din acest motiv, cuvintele lui Allah cel Preainalt ca si cele ale Mesagerului sau salallahu alehi wa salam trebuie luate ca si o judecata decisiva si finala. Nici o judecata nu trebuie sa fie mai presus decat a lor in dispute ce au ca subiect principal atributele divine sau orice alta disputa religioasa. Prin accentuarea necesitatii de a ne folosi de ratiune cind trebuie sa stabilim adevarul religious, nationalistii si modernistii si Jahmitii considera ratiunea mai presus decat revelatiile divine.

Adevaratii credinciosi, spre deosebire de cei rationalisti, cred ca Tronul lui Allah este situat deasupra celor 7 ceruri. Ei cred totodata ca dupa ce a creat cele 7 ceruri si pamantul si ceea ce este in el, Allah Preaslavitul a creat tronul Sau. Allah spune: "Lauda numele Domnului tau Cel Preainalt”.

Din punct de vedere lingvistic, "Preainaltul" este la superlativ, insemanand ca Allah este mai presus de orice si este deasupra tuturor lucrurilor in esenta, putere si invincibilitate. Comentand acest verset, Ibn al_Qayyim, Allah sa aiba mila de el, a spus: Toti musulmanii in prezent dar si in trecut atunci cand il implora pe Allah sau ii cer ajutorul ridica mainile cu palmele indreptate spre cer. Ei nu isi lasa mainile in jos cu palmele directionate spre pamant. Ei ridica mainile sus, stiind ca Allah se afla deasupra lor. Totodata, atunci cind se roaga musulmanii si se afla in prosternare spun: "Lauda numele Domnului tau Cel Preainalt”.

Daca Allah s-ar afla pretutindeni, asa cum sustin diferite secte deviate, de ce in versetul mai sus amintit nu este scris: "Lauda Stapanul tau (in jurul tau), (sub tine) sau pretutindeni? Allah spune: "Se tem de Domnul lor, de deasupra lor, si fac ceea ce le porunceste."
Acest verset se refera la ingerii care se afla deasupra noastra, si deasupra lor este Stapanul lor, Binecuvantatul, Preaslavitul.Ca sa nu fie nimeni confuz, Allah confirma in acest verset ca El se afla deasupra ingerilor care sunt locuitorii cerurilor:

"Cel Milostiv s-a asezat asupra Tronului".
Si: "Domnul vostru este Allah, care a creat cerurile si pamantul in sase zile, iar apoi s-a asezat pe Tron" (7:54)
Tot Allah spune: "Sunteti voi siguri ca Cel din cer nu va lasa sa va inghita pamantul, cand iata ca el se cutremura? Sunteti voi siguri ca Cel din cer nu va trimite asupra voastra o vijelie cu pietre?" (67:17,18)

Renumitii exegeti si comentatori sunt de acord cu idea ca Cel care se afla deasupra cerurilor nu este numeni altul decat Allah care s-a ridicat deasupra tronului Sau intr-o maniera care se potriveste maretiei Lui.
Cei care cred ca Allah se afla pretutindeni isi argumenteaza opinia cu versete cum ar fi: "Si El este Illah in ceruri si Illah de pe pamant!"

Termenul Illah este cuvantul clasic din limba araba, ce inseamna 'cel adorat'; prin urmare, versetul de mai sus s-ar traduce: El este Cel Adorat in ceruri si pe pamant". Ar fi fost de prisos sa se vorbeasca despre existenta lui Allah in ceruri si pe pamant, pentru ca termenul Illah este un adjectiv al lui Allah in timp ce pronumele El din verset este folosit in locul numelui Allah. Prin urmare cand numele Allah inlocuieste pronumele El avem intelesul potrivit al versetului: "Allah este Cel Adorat in ceruri si pe pamant". Dar potrivit sectelor deviate care considera termenul Illah ca si Allah, obtinem un inteles de prisos : "Si Allah este Allah in ceruri si Allah este pe pamant", o propozitie care din punct de vedere gramatical, lingvistic si logic e incorecta. Qatadah, un renumit exeget, interpreteza acest verset astfel: "El este adorat in ceruri si pe pamant".
Imaam al-Aajurri a spus: al-Illah este cel adorat. El este Cel Adorat in ceruri si pe pamant".

Omniprezenta stiintei divine

"Si El, Allah este in ceruri si pe pamant. El stie ceea ce voi tainuiti si ceea ce voi rostiti, dupa cum stie si ceea ce agonisiti voi."(6:3)

In mod paradoxal, cei care neaga ca Allah se afla pe Tronul Sau sustin ca acest verset este unul din argumentele lor. Argumentul lor e dezmintit prin realizarea faptului ca acest verset se refera la stiinta lui Allah si nu la esenta Sa, potrivit unor cunoscuti exegeti. Mai mult, ei afirma ca acest verset demonstreaza ca stiinta lui Allah cuprinde toate lucrurile din ceruri si de pe pamant. Referirea la stiinta divina este foarte clara prin folosirea propozitiei "El stie" de doua ori in acest verset, aceasta putand fi interpretata astfel: "Allah, Preaslavitul, stie ceea ce este ascuns si ceea ce se vede, si El stie ce agonisiti".
Deoarece versetul se termina cu cuvantul "pamant", argumentele lor dubioase ar putea fi luate in considerare dar Allah, Preaslavitul lamureste foarte clar ca stiinta Sa cuprinde toate lucrurile, si nu esenta Sa. Un alt argument dubios este prezentat de cei care neaga faptul ca Allah, Preaslavitul, se afla pe Tronul Sau, luand drept punct de sprijin urmatorul verset: "Oare tu nu vezi ca Allah stie tot ceea ce se afla in ceruri si se afla pre pamnat? Nu exista discutie in taina intre trei fara ca El sa fie al patrulea, nici cinci fara ca El sa fie al saselea, nici mai putini de atat si nici mai multi fara ca El sa fie impreuna cu ei, oriunde s-ar afla. Apoi le vesteste ceea ce au facut, in Ziua Invierii, caci Allah este a toate stiutor."
Ei sustin ca versetul de mai sus semnifica faptul ca Allah se afla in esenta pretutindeni. Acest argument este dezmintit de un renumit exeget, Ibn Katheer care spune: "Aceasta inseamna ca Allah cunoaste foarte bine exprimarile lor, discutiile lor secrete si gandurile lor."
Al-Qurtubi a spus despre acest verset: "El stie si aude sfaturile lor secrete. Acest lucru este dovedit de faptul ca propozia care incepe si incheie acest verset confirma stiinta lui Allah".
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Al-Qasimi spune: "Cei invatati dintre companionii profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), care au transmis sensurile Quranului uramsilor lor au afirmat ca acest verset semnifica faptul ca Allah se afla pe Tronul Sau, iar stiinta Sa cuprinde toate lucrurile, este pretutindeni."

Analiza textului din punct de vedere lingvistic scoate in evidenta urmatoarele aspecte:

1.Cuvintele cu care incepe acest verset se refera la stiinta lui Allah, nu la locul unde se afla Allah.
2.Discutiile secrete sunt tema acestui verset. Allah spune "Nu exista discutie in taina in trei, fara ca El sa fie al patrulea". El nu spune "Nu sunt trei fara ca El sa fie al patrulea". Prin urmare devine destul de clar ca stiinta lui Allah este cea care cuprinde toate creaturile Sale.
3.Allah confirma ca ii va informa despre discutiile lor secrete in Ziua Judecatii.
4.Prin urmare versetul se incheie prin confiramrea stiintei lui Allah.
5.Allah incepe surah al-Mujadilah (capitolul 58) cu urmatorul verset: "Allah a auzit vorbele aceleia care discuta cu tine in privinta barbatului ei si se plange lui Allah. Si Allah aude discutia voastra, caci Allah este Cel care aude tot si Vede Totul". Allah, Preaslavitul, declara ca a auzit-o pe femeie plangandu-se profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui)si a auzit-o certandu-se cu sotul ei, dar nu declara in verset ca El a fost al treilea.

6.In versetul urmator Allah spune ca va sti faptele robilor Sai. Daca am crede ca Allah este in esenta pretutindeni ar insemna sa crede ca Allah sta si in locuri murdare. Doar o persoana nebuna ar indrazni sa-i atribuie o asemenea calitate lui Allah. Allah este foarte departe de ceea ce ii atribuie ei. Ar insemna si ca Allah se amesteca printre creaturile Sale de pe ceruri si de pe pamant. Acest crez a pavat drumul spre panateism si a promovat mitul intuchiparii. Allah este foarte departe de ceea ce ii atribuie ei. Ar trebui sa fie clar in mintea adevaratilor credinciosi ca nu exista nimic care sa-l inconjoare pe Allah, Preaslavitul, dar nici un loc care sa-i poata cuprinde. Lucrurile si locurile sunt create si Allah este deasupra creaturilor Sale. Toate creaturile au nevoie de Allah, in timp ce El este separat de ele si nu are nevoie de nici una din ele. Cerul este Qiblah pentru musulmani atunci cand fac dua, cand il implora pe Allah ei isi indreapta palmele spre cer pentru ca ei cred ca Allah se afla deasupra cerului. Cand sunt confruntati cu acest fapt, cei care neaga Maretia lui Allah sustin ca musulmanii folosesc aceasta modalitate de a face dua, cu mainile ridicate spre cer, pentru ca cerul este Qiblah pentru dua si imlporare.

7.Ceea ce sustin ei nu are nici o dovada in Quran sau Sunnah si nici nu se regaseste relatat de nici unul din companionii profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) si nici de Tabi'een, cei care le-au urmat. Nu exista nici o referire despre aceasta relatare in Cartea lui Allah sau Sunnah profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui). In ceea ce priveste Qiblah aceasta este principala in Islam, de aceea fiecare musulman ar fi trebuit sa stie desprea aceasta si in special invatatii ummah-ei ar fi trebuit sa aiba cunostiinta despre aceasta.

8.Este stabilit faptul ca Kabah este qiblah atat pentru rugaciune cat si pentru dua si implorare. Sa declari ca cerul sau orice altceva este qiblah este o mare inovatie si o nerespectare a Quranului si Sunnah si consensul musulmanilor pentru ca musulmanii au o singura qiblah, Ka'bah.

9.Qiblah este directia in care musulmanii isi indreapta fata in timpul rugaciunii, si a-si indrepta fata spre ceva inseamna sa te uiti spre acel ceva. Daca cerurile ar fi fost qiblah, mesagerul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) le-ar fi ordonat companionilor, Allah fie multumit de ei, sa se indrepte spre cer in rugaciune. Din contra, este interzis pentru musulmani sa isi ridice privirea in timpul rugaciunii, ci ei trebuie sa se concentreze pe punctul in care fac prosternarea. Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a avertizat: Cei care isi ridica privirea in timpul rugaciunii sa inceteze ca sa nu orbeasca." (Immam al-Bukharee, Muslim si altii). Versetele din Quran nu lasa loc pentru asemenea opinii. Allah, Preaslavitul, in mod special a ordonat mesagerului Sau (pacea si binecuvnatarea lui Allah sa fie asupra lui) si ummah-ei sale sa isi indrepte privirea spre Ka'bah in timpul rugaciunilor, spunand: "Si de oriunde ai pleca, indreapata-ti fata catre Moscheea Sfanta Al-Haram" (2:150). Apoi Allah se adreseaza musulmanilor: "Oriunde v-ati afla, indreptati-va fetele catre ea." (2:150) Maretia lui Allah este dovedita si in versetul urmator: "...La El se inalta cuvantul bun si la El se inalta fapta cea buna..." (35:10).

Acest verset contine clar cuvintele lui Allah, in care verbul a se inalta este folosit sa indice ca Allah este deasupra si separat de creaturile Sale. Inaltarea faptelor este dovedita si de cuvintele Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) descriind perioada excelenta care urmeaza zawal of zenith. El a spus: « Acesta este momentul in care se deschid portile cerurilor si sper ca o bna parte din mine se va inalta la Allah". In acest text verbul "inalta" semnifica faptul ca faptele bune se ridica pentru a ajunge la Allah, Preaslavitul. Si Allah spune: "Ingerii si Duhul se inalta la Allah intr-o zi a carei durata este cat 50.000 de ani" (70:4). Maretia Creatorului este evidentiata prin distanta enorma care este intre cerurile locuite de ingerii si Stapanul de deasupra lor. Si Allah spune: "El carmuieste toate lucrurile din cer si de pe pamant..."(32:5)

Ar trebui sa avem in minte faptul ca acest verset e precedat de cuvintele lui Allah: "El se afla pe Tron." Si Allah spune: "O, Isus! Eu iti voi da o rasplata imbelsugata, te voi inalta la Mine..." (3:55). Cei care cred ca Allah este pretutindeni ce ar raspunde daca ar fi intrebati : "Unde este Isus acum?
Ar spune fie ca Isus este pretutindeni, fie ca este in cer. Daca sustin ca Isus este pretutindeni, ei ar renega o credinta ca rezultat al ecuatiei dintre Isus si Allah in acord cu credinta ca lor ca Allah este pretutindeni. O revendicare care seamana cu cea a mitului intruchiparii sustinut de crestini. Dar daca spun ca Isus este in cer, ar admite ca Allah l-a inaltat pe Isus in cer si Allah se afla deasupra cerurilor. Allah spune:"Domnul nostru este Allah care a creat cerurile si pamantul in sase zile, iar apoi s-a asezat pe Tron"

Acesta este unul din cele sapte versete in care Allah, Preaslavitul, face referire la Istiwa Sa pe Tronul Sau. Ahlu-Saunnah sunt convisi ca maretul Tron al lui Allah se afla deasupra celor sapte ceruri. Totodata ei cred ca Allah dupa ce a creat pamantul si i-a repartizat proviziile s-a inaltat pe maretul Sau Tron. Doar cei care au alta credinta sustin ca aceste versete sunt alegorice. Ei spun ca Allah este pretutindeni negand ca El se afla pe tron. Preaslavit este Allah si departe este El de ceea ce i-au atribuit. Citand toate sau doar o parte din versetele care arata semnificatia atributelor de maretie a lui Allah doar ar mari voulmul acestui subiect. Sunt cam 250 de versete in Quran care contin verbul "a trimite jos" cu refeire fie la quran fie la Scripturile anterioare sau ingeri.

Punctul de vedere al companionilor (Radiallaahu 'anhum)

Zainab, sotia Profetului (sallallahu alehy w salam) obisnuia sa pretinda meritul asupra sotiilor Profetului (sallallahu aleih w salam) spunandu-le: “Sunt parintii vostri cei care v-au dat Profetului sallahalhu alehi w salam, in timp ce Allah de deasupra celor 7 ceruri mi-a daruit aceasta casatorie cu Profetul salallahu alehy w salam.” (Al-Bukhaaree)

In alta relatare a spus: “Profetul Mohammad sallallahu alehi w salam a spus: este Rahman (Cel milostiv) Cel care mi-a daruit aceasta casatorie de deasupra tronului sau.”

Ibn Abbas, Allah sa fie multumit de el, i-a spus Aishei radia Alahu anha cand ea era pe patul de moarte: “Dintre toate nevsetele mesagerului tu esti cea mai iubita de catre el sallallahu alehy w salam, si el salallahu alehi w salam a trait doar cu femei pure, Allah Preainaltul de desupra celor 7 ceruri ti-a trimis dezvinovatirea care a fost adusa de ingerul Gabriel. Nu exista o mosqee dintre mosqeile lui Allah in care versetele dezvinovatirii tale sa nu fie recitate in fiecare noapte si zi. Aisha, sotia profetului sallallahu alhei w salam in viata aceasta si viata de apoi, mama a dreptcredinciosilor, pe care anumite secte au incercat sa o dezonoreze insa Allah Preainaltul i-a aparat onoarea si i-a condamnat pe cei care au vorbit minciuni impotriva ei. (Vezi surat an nor 24:11-20 )

In discursul sau dupa moartea profetului sallallahu alehy w salam Abu Bakr a spus: Cel care il adora pe Mohammad sa stie ca el este mort iar cel care il adora pe Allah Preainlatul de deasupra cerului sa stie ca el este vesnic si niciodata nu va muri. (Bukhary)
Ibn Umar a trecut pe langa un cioban si l-a intrebat: “Ai o oaie de taiat? Este proprieterul in preajma a raspuns pastorul. Spune-i ca lupul a mancat-o i-a spus ibn umar. Prin urmare pastorul si-a ridicat capul spre cer si a spus: Atunci unde este Allah? Ibn Umar a raspuns: Pe Allah. Eu ar fi trebuit sa spun unde este Allah… Mai tarziu el a rascumparat oaia si l-a eliberat pe pastor dandu-i oaia .(Ath-Thahabi)

Punctul de vedere a celor 4 imami:
Imaam Abu Hanifah

Abu Muti' Al-Balkhi a spus: L-am intrebat pe imam abu Hunaifa despre o persoana care a spus: Nu stiu depre Stapanul Meu??? Este in cer sau pe pamant? Abu hunaifa a spus: O persoana care spune astfel de lucru este un renegat in fata luiAllah.
Preainaltul a spus: Cel Milostiv s-a inaltat deasupra tronului iar tronul lui Allah este desupra cerurilor sale .
Mai departe l-am intrebat pe abu Hunaifa dar daca astfel de persoana admite ca Allah este deasupra tronului Sau dar exclama ca nu stie daca tronul lui e in cer sau pe pamant. Abu Hunaifa a raspuns: Daca el neaga ca tronul lui ALlah este deasupra cerului el este un renegat. Daca persoana comite un act de apostazie atunci pe drept acea persoana care neaga maretia lui Allah este cu siguranta mai rea decat un apostat (renegat).

Imaam Malik.

Abdullah bin Nafi ne relateaza ca Malik bin Anas a spus: Alah este desupra cerurilor, dar stiinta sa cuprinde totul. Nimic nu ii scapa cunostintei Sale.

Imaam Asha-Shafi'e a spus: Crezul pe care il am este crezul musulmanilor dinaintea mea, in care marturisirea de credinta este: Nu exista decat un Dumnezeu si Mohammad este robul si mesagerul Sau. Si ca Alah este desupra tronului Sau desupra cerurilor. El coboara in cerul cel mai de jos de cate ori vrea (Al-Juyoosh al Islamiyah Ibn al-Qayyim.)
Imam ibn Khuzaimah un shafi'ite a spus: oricine nu recunoaste faptul ca Allah este desupra tronului Sau, deasupra celor 7 ceruri ale sale, si ca e este separat de creaturile sale, este un necredincios. Unei astfel de persoane trebuie sa i se ordone sa se caiasca si sa renunte la credinta sa gresita .

Abu Bakr Muhammad at Tamimi un imam shafiit din Naisaboor a spus: Nu ma rog in spatele unei persoane care neaga atributele lui Allah si care nu recunoaste ca Allah este desupra tronului Sau.

Imam Ahmad
A fost intrebat: Este Allah deasupra tronului Sau? Deasupra celor 7 ceruri separat de creaturile sale si este Stiinta S-a care cuprinde Totul? El a raspuns: Cu siguranta El este desupra Tronului Sau si nimic nu ii scapa cunostintei sale.

Argumete dubioase:

Aderantii unor secte devinate promoveza idea falsa ca Allah este omniprezent in cretiile sale. Argumente rationale sunt disponibile pentru a respinge aceasta blasfemie al acelora care vor sa transmita aceast crez fals in ziua de azi. Demonastratia ca Alah este desupra tronului Sau si desupra celor 7 ceruri intr-o maniera care i se potriveste Maretiei Sale.

Imaam of Ahlus-Sunnah, Ahmad bin Hanbal au respins aceasta idee falsa acum mai bine de 1000 de ani cand a scris: Unde e Allah si unde nu este Allah.
Cand au fost intrebati aceia de ce negati ca Alah este deasupra tronului Sau cand El a spus Cel Milostiv care s-a asezat pe Tron (Quran Traducerea sensurilor 20:5)
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
El este Cel care a creat cerurile si pamantul si ceea ce este intre ele in 6 zile iar apoi s-a asezat pe tron.Cel Milostiv. Intreaba despre aceasta pe cineva bine stiutor.(Quran traducerea sensurilor 25:59)

Ei au raspuns: El este dedesuptul celor 7 ceruri si El este pe Tron, El este in Cer, pe pamanat in orice loc nu exista un loc in care Allah sa nu fie. Apoi ei au recitat versetul:
El este Allah in Ceruri si El este Alah pe pamant.

Daca vreti sa demonstrati ca teoria lor este falsa intrebati-i:

Nu este adevarat ca Allah a existat in timp ce nimic nu a existat? Ei vor raspunde: cu siguranta nimic nu a fost inainte de Allah.
Apoi intrebati-i: Alah a creat creatiile sale interiorul Sau sau in exteriorul Sau?
Ei vor alege unul din urmatoarele raspunsuri:

1.Daca ei vor spune ca creatile lui ALlah au fost create in interiorul lui Allah. Atunci ei vor deveni renegati instantaneu ptr ca vor spune ca djini, oameni si diavoli cu toti locuiesc in interiorul Allah.

2.Daca vor spune ca Allah a creat creatile in exteriorul lui dar locuieste pe urma in ele, vor deveni iarasi renegati instantaneu deoarece vor spune ca Allah traieste in creatile sale.

3.Dar daca vor spune ca Allah a creat creatia S-a in exteriorul lui si nicodata nu a locuit in ele, dand acest raspuns ei s-ar alatura sunnei, pentru ca oferind acest raspuns isi vor denunta propriile lor credinte deviante.
Allah Preainaltul s-a descris in Torah deseamnea ca El se afla desupra creatilor Sale.
Ka'bul-Ahbaar a spus: Allah azzawajail a spus in Torah: Eu Alah sunt desupra sclavilor Mei si tronul meu este deasupra creaturilor mele si eu sunt pe tronului Meu. Nimic nu este ascuns de Mine nici in cer nici pe pamant (At-thahabi si altii).
In final daca ne gandim putin chiar si Dusmanul lui Allah, faraonul care a spus ca el este Dumnezeu poporului sau, stia de fapt mai bine decat cei care urmeaza pe Jahm in ziua de azi unde este Allah .
Si Faraon a spus: O Haman dureza-mi mie un turn poate ca eu voi ajunge la carari/La cararile cerurilor astfel incat sa-L vad pe Dumnezeul lui Moise caci eu il socotesc pe el (Moise) mincinos....(Quran - Traducerea sensurilor 40:36,37..)

Concluzie:

Primele 3 generatii de musulmani au fost dreptcredinciosi mesagerul lui Allah sallallahu alehi w salam a marturisit aceasta. Ei erau companionii profetului sallallahu alehi w salam si urmatoarele 2 generatii care au venit dupa ei. Ei erau dreptcredinciosi si credeau cu tarie in Quran unde se precizeaza clar atributele lui Allah fara a le da false interpretari versetelor, sau interpretari bazate pe filosofia greaca.

Un credincios trebuie sa creada ca nimeni nu este in Allah preainaltul, in esenta Sa in atributele Sale, nici in actiunile Sale. Deasemenea el trebuie sa creada ca Allah nu are nevoie de nici una din creatile sale. El este desupra tronului sau, desupra celor 7 ceruri si deasupra creatilor sale.

Nu este nici o creatura a Lui care sa-L fi atins. Bazat pe acest argument nu este permis sa spunem ca Allah este peste tot, sau ca El locuieste in toate creaturile sale, pentru ca Allah a fost (a existat) pe cand nu exista nimic.

Cei care afirma ca Allah nu este afara din univers nu numai ca neaga existenta lui Allah, dar si adora un Dumnezeu inexistent. Cerem lui Allah sa ne tina pe calea cea buna, calea pe care profetul Mohammad sallallahu alehi w salam si companionii o urmau si sa ne faca pe noi sa le fim tovarasi in ziua in care nici averea nici urmasi nu ne vor folosi.

Walhamdu lillahi Rabbil-aalameen

Acest discurs a fost bazat in mare parte pe cartile: Ithbat Uluwil-Lah, by Usamah bin Yusuf al-Qassas, may Allaah grant him His mercy, and Ar-Rahman alal Arsh Istawa, by Dr. Awad Mansoor

echipa de traducatori: bid3ah police Sunnah of the Prophet sallallaahu 'alayhi wa sallam
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Istiwaa

- Ibn Abdul Barr despre intelesurile istiwaa



De la Abu Huraira ca profetul salallahu alehi w salam a spus: Domnul nostru coboara in fiecare noapte in cerul cel mai de jos in a treia parte a noptii si spune: Cine Ma Cheama ca sa-i raspund? Cine imi cere ca sa-i dau?
Acest hadith stabileste din punctul da vedere a autenticitatii un lant saheh.Si este o evidenta ca Allah este deasupra cerului ,desupra tronului deasupra celor sapte ceruri ,cum este spus si de catre Jam'ah si aceastea sunt dovezile lor impotriva Mutazila si Jahmiyyah in conceptul lor ca Alah este in orice loc ci nu desupra tronului.Si evidenta a ceea ce oameni adevarului o spun este din spusele CELUI PREAINALT.
-20-5-. Cel Milostiv care s-a asezat pe Tron,
-32-4 Allah este Cel care a creat cerurile si pamantul, precum si ceea ce
se afla intre ele, in sase zile, si apoi S-a asezat pe Tron

17-42 :Spune: Daca ar fi alaturi de el si alti zei -asa dupa cum pretind ar fi cautat ei o cale catre Stapanul Tronului

35-10 : Cel ce voieste puterea lui Allah,la Allah se afla toata puterea La El cuvantul cel bun se inatlta si el inalta fapta cea buna.....}

7-143: Si cand a venit Moise la timpul hotarat de Noi,si a vorbit cu el Domnul Sau a zis el: Doamne arata-Te mie ca sa Te vad! I-a raspuns lui: Tu nu Ma vei putea vedea,dar riveste la Munte si de va ramane el neclintit atunci Ma vei vedea!Si cand S-a arata Domnul sau muntelui l-a prefacut in pulbere iar Moise s-a prabusit lesinat.Iar cand si-a revenit in fire a zis: Tie ! Ma intorc la Tine caindu-ma si sunt cel dintai dintre credinciosi!


87-1: Lauda Numele Domnului tau Cel Preainalt
Iar despre Al-Uluww
2:255:{...El este Preainaltul Maretul}

13-9: {Stiutorul celor ascunse si a celor vizbile Cel Mare Cel Preainalt}


Relatari ale companionilor despre Al-Istiwaa
De Imam Bukhary-Khalq Af’aal Ebaad’


Wahb bin Jareer a spus: Jahmiyyah sunt eretici ei cred ca Alah nu este deasupra tronului Sau

Ibn al-Mubaarak a spus: noi nu spunem cum spun jahmiyyah ca Allah este pe pamant,mai degraba El se ridica deasupra Tronului Sau.

Sufyaan ath-Thawree-a fost intrebat despre versetul-"Si El este cu tine oricunde te-ai afla...el a Raspuns": Stiinta Sa

Sadqa a spus: L-am auzit pe Sulaiman at-Taimee spunand: Daca as fi fost intrebat unde este Allah?As raspunde: Deasupra cerurilor !Si daca mi-i se va spune: Unde era tronul inainte de Paradis?As fi spus: Deasupra apei..Si daca mi-ar spune: Unde era tronul inainte de a fi deasupra apei?Le-as fi spus: Nu stiu.Aceasta ne arata ca intrebarea unde este Alah a fost aceptata si printre companioni si chiar rasul salallahu alehi w salam a intrebat pe fata care era sclava unde este Allah?aceasta se stabileste foarte clar in haditul autentic relatat de imam Muslim.Deci nu va lasati inselati de Jahmiyah de astazi.Saqqaaf si Habbashee incearca sa declare in legatura cu haditul lui Muslim ca ar fi slab .
Imam Bukhary a spus referindu-se la vorbele lui Allah "Si ei nu pot intelege decat ceea ce Allah lasa sa se inteleaga...

Muhammad bin Yusuf-Unul din profesorii lui Bukhary- Cel care spune ca Allah nu este deasupra tronului Sau este KAFIR (necredincios).Si cel care crede ca Allah nu I-a vorbit lui Moise este Kafir(necredincios)

Ibn Mas'ud a spus din vorbele lui Allah pe care El ni-i le-a transmis prin Sfanul Quran:Apoi s-a ridicat deasupra tronului Sau...Tronul este deasupra apei si Allah este deasupra Tronului...si El le stie pe cele Nestiute.
Din Sharh Usul I'tiqaad Ahlus Sunnah’ de al-Laalikaaee d.414, pp396+Tahqeeq Ahmad Hamdaan
Abdullah bin Abaas Allah sa fie multumit de el a spus:Cu siguranta Allah era deasupra Tronului inainte de a crea ceva,apoi a creat Creatia si a stabilit ceea ce va exista pana la Ziua Judecatii

Bashr bin Umar a spus: Am auzit mai mult de o persoana din Mufassil spunand despre versetul: Cel Milostiv este deasupra Tronului

Rabee -Unul din profesorii lui Malik -a fost intrebat despre versul Cel Milostiv se inaltat deasupra Tronului Sau-Cum s-a inaltat?El a raspuns:Locul Sau este bine stiut... dar cum ?...aceasta este de neinteles,si la Alah este mesajul si asupra profetului Mohammad salallahu alehi w salam este transmiterea lui ,Iar asupra noastra este supunerea.

Imam Ahmad a fost intrebat despre cele doua versete 1.Si El(Allah) este cu tine indiferent unde te afli----si al doilea----Nu exista secret intre 3 oameni fara ca Allah sa fie al patrulea----Imam Ahmad a spus: Stiinta Sa.El este cel care le stie pe cele vazute si cele nevazute,stiinta Sa cuprintde totul.si Stapanul nostru este deasupra tronului ,Fara a stabili limite sau a oferi descrieri.

waleikom salam w rahmtulah w barakatu
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
Asalau aleikom w rahmtulah w barakatu
May Alah bless u and your family brother.JazakaAlah hair for evrthing u make for the sake of Allah.
waleikom salam w rahmtulah w barakatu
 

Um Abdur Rahman

Sclava lui Allaah
As-salamu aleikom wa rahmatu llahi

Si pe tine scumpa surioara si pe toate cele care va implicati in Raspandirea Islamului Pur..

wa aleikom salam
 
Status
Not open for further replies.
Top